NOS: Hulp aan digibeten schiet tekort

Identiteitsfraude ligt op de loer

De NOS bericht over de uitdagingen die mensen ervaren in de digitale wereld. Om gebruik te kunnen maken van voorzieningen moet vaak online een formulier worden ingevuld. Mensen die onvoldoende kennis en ervaring hebben met het werken online, de genoemde digibeten, hebben daardoor een achterstand. Ze kunnen hierbij wel hulp gebruiken. Hulpverleners krijgen daardoor wel heel direct toegang tot persoonlijke informatie, zoals inlogcodes en wachtwoorden. Hiermee kunnen kwaadwillende digitale ondersteuners makkelijk fraude plegen.

Hulp aan digibeten schiet tekort, identiteitsfraude ligt op de loer

“Heeft u niemand in uw omgeving die u kan helpen?”, vraagt de telefoniste van WoningNet aan Akihary. “Mijn zoon woont ver weg. Ik wil hem daar niet mee belasten.” Als een buur of familielid geen soelaas kan bieden vinden mensen met een beetje geluk een externe hulpverlener of vrijwilligersorganisatie die ondersteuning kan bieden.