Het Ingenieursbureau van de Gemeente Amsterdam ziet allerlei ontwikkelingen rond het ontwerpen van nieuwe infrastructuur of het leiden van complexe civiele projecten die direct effect hebben op de digitale gereedschapskist van de ingenieurs zelf. Die gereedschapskist, de digitale werkomgeving, is echter nog grotendeels gebaseerd op een bureau met een computer er op. En die computer is binnenkort ook aan vervanging toe. Vanuit de ICT afdeling komt de vraag naar wat het Ingenieursbureau nu van de werkplek verwacht. Dat is lastige vraag om te beantwoorden.

Door Idwell wordt in twee stappen gewerkt aan het antwoord. Allereerst de vraag wat er nodig gaat zijn voor het ontwerpen van en werken in 3D Informatiemodellen (BIM). De verwachting is dat voor deze werkplek veel meer capaciteit en ondersteuning nodig gaat zijn. De BIM werkplek loopt in deze voorop. Het Ingenieursbureau heeft weliswaar de stap gemaakt naar het ontwerpen in 3D, de werkplek zelf is nog best wel 2D. Met 2 platte beeldschermen kan een 3D model slechts in een 2D vlak worden weergegeven. Hier valt nog veel te ontdekken,

De vervolg stap is om het hele Ingenieursbureau te onderzoeken naar hoe de digitale werkplek wordt ingezet. Met name de samenwerking tussen ketenpartners binnen en buiten de organisatie van de Gemeente Amsterdam vraagt om andere toepassingen en een andere werkplek. Veel van de activiteiten van de medewerkers spelen niet af achter het bureau, maar juist in vergaderruimtes, bij koffie-apparaten en op locatie buiten.

In korte tijd zijn op basis van interviews en workshops de activiteiten geïnventariseerd die ondersteund worden door een digitale werkplek. Hierbij is het van belang hoe het nu is en wat er in de nabije toekomst gaat veranderen in het werk van het Ingenieursbureau. Een uitgewerkt overzicht van eisen en wensen gekoppeld aan het werk van het Ingenieursbureau is het resultaat.